jueves, 16 de noviembre de 2017

TEXTOS SORTIDA 14.NOV.17

SORTIDA A FER OLI per Àlex D.

L'altre dia, dimarts 14 de novembre del 2017, vam anar a Can Julià a fer oli.
ArbolLa primera activitat que vam fer, va ser la de triturar les olives formant-la en una massa. Va ser divertit i graciós, si aixafaves les olives sortien uns líquids diferents, depenent del tipus d'oliva.

Després vam veure com es feia l'oli antigament i les màquines.
Vam veure que a dins de la premsa hi posaven un objecte anomenat cofí, que era on es ficaven les olives i quatre persones empenyent a través dels braçals feien una mena de líquid; que al cap d'un parell de dies separava a la part superior l'oli d'altre capa fosca.

També vam fer les nostres etiquetes i les vam enganxar a unes ampolles de vidre. Jo a la meva etiqueta vaig dibuixar unes olives penjant d'un arbre i un fons groguenc.

Per últim vam anar a agafar olives i ens van ensenyar com agafar les olives:
1er.- Agafen un pal i comencen a sacsejar l'arbre a fi que caiguin les olives.
2on.- Amb una màquina amb una mena de rasclets, comença a pentinar les branques i cauen les olives.
3er.- Amb una màquina comença a sacsejar l'arbre.




LA SORTIDA DE L'OLI per Quim.

Autobus escolarA les nou en punt estàvem esperant a que arribessin els darrers companys que faltaven per arribar a l'escola. Quan ja havien arribat vam baixar per agafar l'autocar per anar a Can Julià, a Sant Esteve Sesrovires, vam trigar uns 40 minuts en anar. Quan vam arribar, vam anar a una mena de descampat que hi havien pedres, molts arbres, bancs per asseure... Allà vam esmorzar tots: 3er, 4t, 5è i 6è.

Quan vam acabar d'esmorzar ens van recollir els monitors per anar a fer l'activitat. Primer vam anar amb un monitor que ens va ensenyar com es rentaven les olives i com es triturava per a fer una massa. Primer, després de recollir les olives, lis treiem les fulles i després les ficavem en un cabàs ple d'aigua, on després un company les barrejava. Quan ja haviem acabat, un per un agafàvem un grapat d'olives en una mena de colador i les ficàvem a una trituradora  que les convertia en una mena de pasta. El nostre company Alex Cabré la va tastar i va dir que estava dolentíssima.

Més tard vam anar amb un monitor que es deia Pere Anton, que ens va explicar que es feia amb aquesta pasta. Primer ens va explicar una mica que fariem, després ens va triar a quatre, ens va posar un barret de pagès i ens va manar agafar els braçals, que són unes barres que surten d'un pal qran que quan giraves movies la premsa on eren els cofins, que són com unes fundes on es posa la pasta, i llavors es premsava i sortia l'oli. Es deixava reposar en un lloc que es diu cub i llavors amb la densitat es separava l'oli.

Quan vam acabar vam anar amb en Marc, que és un monitor amb el que vam dibuixar a una etiqueta: el nom, la data, el curs i la paraula "oli". Quan vam acabar teníem que enganxar l'etiqueta a una ampolla petita i després omplir-la d'un oli de Tarragona.
Més tard en va acollir una monitora que amb ella vam aprendre les parts d'una olivera, com són... Després amb ella vam aprendre els quatre tipus de maneres d'agafar les olives de les oliveres. El primer tipus és a mà, el segon és amb una vara, el tercer és amb uns rasclets elèctrics i l'altre és amb un rasclet normal.
Quan ja havíem agafat totes les olives, ens vam anar a dinar, jo tenia amanida de pasta i de postres meló, després de dinar vam jugar unes dues hores i quan van dir les professores vam marxar cap a l'escola.


SORTIDA A FER OLI per Arnau D.

Ahir dia 14 de novembre, vam anar d'excursió a Sant Esteve de Sesrovires, a una masia que es deia Can Julià. Vam anar tot el dia, vam fer varies activitats.
Nosaltres vam començar netejant i ficant les olives en una màquina que era un molí, el que feia era triturar les olives i fer una pasta de color marró. Després vam anar a un lloc que es diu museu i ens ensenyaven com es feia antigament per l'any 1900; havíen uns estris que es deien cofí que servia per a ficar la pasta de les olives dins seu, es fiquen a la premsa que funciona per ficar els cofins i es va esclafant i surt l'oli. Això funcionava gràcies a quatre persones que donaven voltes agafats a una mena de manillar que es diuen braçals. L'oli que es aixafat amb la premsa s'emmagatzena al cub i allà es deixa reposar durant uns quants dies i l'oli es separa de la resta de les substàncies.

Després vam anar a una mena de sala on ens van donar una etiqueta que la teníem de decorar i després l'enganxàvem a una ampolla, l'omplíem d'oli i la tapàvem amb un suro.
Per últim vam anar a recollir les olives, ens van explicar que l'olivera més gran del món tenia més de 1.000 anys i que havíen tres tipus diferents d'agafar les olives: a mà, que es diu: munyir l'olivera; l'altre és amb un pal donant-li cops i sacsejant-la i l'última és amb una mena de pinta vas pentainant les branques i cauen les olives; també hi ha una que és bastant moderna que és amb unes màquines sacsejant l'olivera i per dalt pentinen. Es fica una xarxa a sota per a que a l'hora de recollir les olives sigui més fàcil. Nosaltres vam fer la de donar-li cops amb el pal, va ser molt divertit.

A l'hora de dinar: lÁrnau M., L'Àlex C. i l'Iu es van asseure al sol i els altres a l'ombra, també ens vam fer intercanvi de patates amb les nenes i els de Quart. Vam aconseguir moltes varietats de patates. Després vam jugar tots junts a "Chervo" i al final de tot, ens vam asseure en rotllana amb tots els cursos i alguns sortíen a "rapear", però jo no, perquè no sé i no se'm dóna bé.
cantantes



SORTIDA A FER OLI per Àlex V.

Ahir, 14 de novembre vam realitzar la sortida a fer oli, a Sant Esteve de Sesrovires.

A l'arribar a classe vam baixar al pati per a pujar a l'autocar que ens portaria al lloc on faríem l'excursió. El trajecte va durar aproximadament una hora, a mi no s'em va passar gaire estona.
Quan vam arribar vam anar a una esplanada on vam esmorzar el nostre entrepà.

Després d'una estona vam anar a netejar i triturar les olives. Primer vam agafar un grapat d'olives i les vam posar a l'aigua, ja remullades les vam ficar a un molí que les triturava i sortia una massa semi-sólida.

agricultorPassada una estoneta vam anar amb un senyor que es deia Pere Anton, que hi sabia molt sobre les eines per fer oli, ell ens explicava tots els noms que hi tenia la màquina per triturar la massa d'abans que es deia premsa, la premsa es movia gràcies a uns braçals que hi tenia, no vam poder fer oli amb aquella premsa, perquè no complia les normes de sanitat.

Nosaltres volíem fer oli, però no ho vam fer, però sí que ens vam emportaruna ampolleta d'oli que hi vam fer amb en Marc, Va ser molt divertit fer l'etiqueta i possar oli a l'ampolla, també vam anar a collir olives a l'olivera amb la Marta, vam collir molt poques, però la Marta va ficar unes quantes al carretó.

Tots estavem morts de gana i per fi vam anar a dinar, a l'acabar de dinar vam jugar molt, i unes hores després vam tornar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario