miércoles, 15 de noviembre de 2017

SORTIDA OLI ( i 5)

FI DEL PROCÉS

Cadascú va confeccionar la seva etiqueta: la vam dissenyar i dibuixar, després la vam enganxar a una ampolleta i la vam omplir d'un oli ecològic provinent de Tarragona. Després de tapar-ho amb un suret, vam ficar l'oli a una capsa per a porta-ho cap a casa.


ESCOLTANT LES NORMES QUE ENS DEIA EN MARC




DIBUIXANT LES ETIQUETES
ENGANXANT L'ETIQUETA A L'AMPOLLA


OMPLINT LES AMPOLLES


TAPANT AMB EL SURO

LLEST PEL TRANSPORT

SORTIDA OLI (4)

EL PREMSAT

En Pere Anton ens va explicar com funcionaven les premses antigues, allà en teniem una. Es colocava la pasta a la premsa i amb un torn vem donar voltes per a que es premsés i sortís l'oli. Com totes les activitats ho vem fer tota la classe i ens vam guarnir amb un barret de palla com un pagès de debó.

EN PERE ANTON ENS MOSTRA EL COFÍ


FENT FORÇA ALS BRAÇALS



PER A FER UN LITRE D'0LI ES NECESSITEN 7KG D'OLIVES




SORTIDA OLI (3)

NETEJA I TRITURAT

Les olives són netejades separant les fulles del fruit. Un cop netejades les ficavem a una màquina que triturava tot: pinyol, pell i polpa. D'això sortia una pasta marró i de mal gust que posteriorment cal premsar per a extreure l'oli.

L'ANDREU ENS EXPLICA COM NETEJAR





L'AIGUA ESTÀ CALENTETA


AMB UN COLADOR TREIEM LES OLIVES

AFEGIM LES OLIVES A LA TRITURADORA







SORTIDA OLI (2)

LA COLLITA

Per a fer OLI és fonamental collir les olives. La Marta ens va explicar els diferents sistemes que hi ha per a fer-ho i nosaltres vem realitzar un d'antic, colpejant i movent les branques amb un pal molt llarg.









Després calia recollir de la borrassa les olives caigudes.



I ficar-les al cabàs.


Al final cal recollir el material utilitzat.



SORTIDA OLI (1)

Ahir, 14 de novembre de 2017, vam fer la primera sortida de la classe de JAIAK. Ens desplaçàrem fins a Sant Esteve Sesrovires a la masia de CAN JULIÀ per a veure el procés d'elaboració de l'oli a partir de l'oliva. Vam estar gairebé una hora per a arribar fins allà.

Com que hi ha molt material, ho repartirem en 5 parts: aquesta general, una segona que tracta de la collita, la tercera sobre la neteja i trituració, la quarta: com es feia abans i la darrera sobre l'etiquetat i envasat de l'oli.

COLLITA DE L'OLIVA (2)

NETEJA DE LES OLIVES (3)

PREMSAT (4)

ETIQUETACIÓ (5)


AIXÍ VA QUEDAR LA NOSTRA FEINA

VAM GAUDIR D'UN DIA ESPECTACULAR
 IMATGES DE L'HORA DE DINAR:




TOT JAIAK JUNT, ABANS DE MARXAR DE CAN JULIÀ,
AL FONS S'INTUEIX MONTSERRAT.